Fossiele brandstoffen vergelijken

Op welke energievoorziening gaat mijn auto rijden?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Heb je jouw auto nog niet verkocht? Lees dan eerst het vorige artikel voor een paar handige tips waar je op moet letten bij het verkopen van je auto.

Je hebt je auto verkocht en nu komt de volgende stap. Je wilt een nieuwe auto gaan kopen. Een van de belangrijkste dingen is dat je vooraf goed afweegt op welke energie voorziening jouw auto gaat rijden. Vind je het belangrijk dat je meewerkt aan een goed milieu dan zal je bijvoorbeeld meer gaan kijken naar elektrische auto’s. Hieronder vindt je alle brandstoffen op een rijtje zodat je een goede beslissing kunt maken met welke energie voorziening jij de komende jaren jezelf voortbeweegt.

Lees: https://auto-wijzer.nl/2020/05/04/waar-moet-ik-op-letten-bij-het-verkopen-van-mijn-auto/

Benzine

Op dit moment heeft benzine nog steeds de grootste afzet. Er rijden meer auto’s op benzine dan op andere brandstoffen. Benzine is te verkrijgen in E10 en E5. Het getal achter de E houdt in hoeveel procent biobrandstof in het mengsel zit verwerkt. . Deze twee brandstoffen zijn in Nederland bijna overal te verkrijgen. Dit zijn de duurste brandstoffen in vergelijking tot andere.

Diesel

Diesel is de op een na grootste brandstof die op dit moment wordt gebruikt. Diesel is te verkrijgen als B7, B30 en B100. Het getal achter de B houdt in hoeveel procent biobrandstof in het mengsel zit verwerkt. Het nadeel hiervan is dat B30 en B100 niet overal te verkrijgen is en niet elke auto kan deze brandstof tanken. Het voordeel is dat bij B30 en B100 een lagere CO2-uitstoot geproduceerd wordt.

LPG

LPG heet in de volksmond ook wel autogas. Dit is de minst bekende en gebruikte brandstof op de markt. Er zijn maar weinig auto’s die deze brandstof standaard kunnen tanken. Vaak wordt een auto omgebouwd om op deze brandstof te kunnen rijden. Deze brandstof is daarentegen wel de goedkoopste.

Elektriciteit

Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. Deze energievoorziening wordt steeds populairder. Elektrisch rijden heeft geen CO2-uitstoot tijdens het rijden. Ook is de prijs van elektriciteit vele malen lager dan van de fossiele brandstoffen. Het nadeel ervan is het opladen van deze auto een paar uur kan duren. Ook zijn de laadplaatsen in Nederland nog schaars. Elk jaar komen er wel heel veel laadpalen bij. Veel mensen die elektrisch rijden hebben thuis een laadpaal om de auto in de nacht op te laden.

Waterstof

Waterstof is de nieuwste ontwikkeling in energievoorzieningen voor de auto. Er zijn op dit moment nog heel weinig auto’s die op waterstof rijden. Er zijn ook maar heel weinig tankstations in Nederland waar je waterstof kan tanken. Dit is dan ook de reden dat wij die niet hebben meegenomen in het rijtje hieronder. Dit is uiteraard wel een ontwikkeling waar we nog goed op moeten letten voor de toekomst. Wil je meer weten over rijden op waterstof. Lees dan het volgende artikel.
Lees:

Alles op een rijtje

We hebben alle brandstoffen op een rijtje gezet en de Volkswagen golf genomen om de uitstoot, kosten en aanschafprijs naast elkaar te kunnen vergelijken. We hebben de gegevens van voor de corona-crisis gebruikt omdat we verwachten dat die weer terug naar het oude gaat na deze tijd. In tabel 1 zie je dat de aanschafprijs van de elektrische auto het duurste is en de energiekosten het laagste.

Volkswagen golf comfortline
BrandstofaanschafprijsPrijs per eenheidVerbruik per 100 kmprijs per 100 km
LPG€25.690,-€0,685/Liter9,2 L€6,30
benzine€27.604,-€1,618/Liter4,7 L€ 7,60
Diesel€31.640,- €1,335/Liter 4,2 L€ 5,61
elektrisch€40.325,-€0,215/Kwh16,8 kWh€ 3,61
Tabel 1

In tabel 2 kun je zien welke energievoorziening de grootste uitstoot heeft. Daarnaast staat ook eens beschreven hoeveel de golf comfortline per 100 km uitstoot heeft. De uitstoot die bij de productie van de auto vrijkomt is ook weergeven. Je ziet dat elektrisch rijden geen uitstoot heeft maar wel het meeste Co2 tijdens de productie heeft gemaakt.

EnergievoorzieningCo2 per Liter Co2 per 100 km Co2 voor productie
LPG1,665 Kg15,32 Kg10.000 Kg
Benzine2,392 Kg11,24 Kg10.000 Kg
Diesel2,640 Kg11,09 Kg10.000 Kg
Elektrisch11.000-15000 Kg
Tabel 2

Nu je hier alle details van de verschillende brandstoffen hebt gezien kun je een goede afweging maken welke energievoorziening jij gaat gebruiken. Dat kan een auto zijn met een goedkope aanschaf en een hogere uitstoot of je gaat mee met de ontwikkelingen en gaat voor een elektrische auto met weinig uitstoot.

Wil je weten waar je op moet letten bij het kopen van een auto? Lees dan het volgende artikel met een aantal handige tips waar je op moet letten bij het kopen van een auto.

Lees: https://auto-wijzer.nl/2020/05/08/auto-kopen/

Één reactie op “Fossiele brandstoffen vergelijken

  1. Heel erg nuttig om de brandstoffen, hun prijs en verbruik zowel als hun milieu-effect eens op een rijtje te hebben. Het is belangrijk om bij je keuze ook in de toekomst te kijken. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Wat nu goedkoper is, blijft niet noodzakelijkerwijs goedkoper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *