Koenigsegg Jesko

Wat is de snelste auto ter wereld?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Voor verschillende merken van sportcars is het een wedstrijd om de snelste auto ter wereld te bouwen. Op dit moment zijn er veel automerken die claimen de snelste auto ter wereld hebben geproduceerd. In deze race doen merken zoals Bugatti, Hennessy en Koenigsegg mee. Op dit moment lijkt Koenigsegg aan kop te gaan met de Koenigsegg Jesko.

Koenigsegg

Afgelopen decennia heeft Koenigsegg verschillende supercars uitgebracht. Denk hierbij aan CCXR, de Agera en de Koeinigsegg One. Met deze auto’s heeft Koenigsegg verschillende wereldrecords gebroken. Koenigsegg heeft de krachtigste productieauto op zijn naam net zoals de snelste 0-300-0 km/h van 17,95 sec en de snelste 0-400-0 km/h van 31,49 sec.

Bij de 0-300-0 km/h en de 0-400-0 km/h gaat het om vanuit stilstand zo snel mogelijk de hoogste snelheid te bereiken en vervolgens zo snel mogelijk weer tot stilstand te komen staan. Op deze manier meet je de versnelling en de vertraging namelijk het vermogen en daartegenover de stopkracht. Koenigsegg beweert hiernaast ook nog een de snelste auto ter wereld te hebben namelijk de Koenigsegg Jesko.

Jesko

De Jesko is een sportauto van het Zweedse merk Koenigsegg en is de opvolger van de Agera. Deze auto is vernoemd naar de vader van de oprichter genaamd Jesko von Koenigsegg. Deze auto is geïntroduceerd in het jaar 2019.

De Koenigsegg Jesko heeft een 5,0-liter twin-turbo V8 die een vermogen produceert van 1600 pk mits je E85 gebruikt. Bij het gebruik van E10 is dit een stukje lager namelijk 1280 pk. De motor heeft de lichtste krukas ooit gemaakt en zuigers van een paar honderd gram. De 9-traps automatische versnellingsbak die dit model hanteert is zelf ontwikkeld en kan direct schakelen tussen alle versnellingen. Deze combinatie zou de Jesko een topsnelheid van over de 485 km/h moeten gaan halen in de juiste omstandigheden en hiermee de snelste auto ter wereld worden.

Op het moment dat een auto deze snelheden moet gaan halen moet er worden gezorgd voor een flinke downforce. Dit houd in dat de auto op de grond gedrukt moet worden om ervoor te zorgen dat de auto op de weg blijft. Zodra de downforce te laag is wordt de auto onbestuurbaar. De Jesko heeft aan de voorkant een grote frontale splitter en aan de achterkant een vleugel met een boemerang. Deze produceren samen bij zijn topsnelheid bijna net zoveel downforce als zijn eigen gewicht namelijk 1400 kg, het gewicht van de jesko is 1420 kg. Dit zorgt er dan ook voor dat deze auto enorm hoge snelheden aankan.

De Jesko wordt 125 keer geproduceerd en zal wereldwijd verkocht worden. Koeniggsegg maakte voorheen al bekend dat alle exemplaren al zijn verkocht. De Koeniggsegg Jesko zal dan ook meer dan 3 miljoen dollar exclusief belasting gaan kosten. De start van de productie ligt op eind 2020. Vanaf dit moment gaat Koeniggsegg 1 auto per week bouwen.

Ben je benieuwd wat de beste terreinwagen ter wereld is? Lees dan meer over deze terreinwagen in het volgende artikel.
Lees: https://auto-wijzer.nl/2020/05/11/sherp-atv/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *