Pal-V

Een vliegende auto?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

In het vorige artikel heb je gelezen over een terrein wagen die alle ondergronden de baas is. Hier ontbreekt er eentje, namelijk door de lucht. Meerdere bedrijven spreken al jaren over een auto die kan vliegen. Hier in Nederland weten ze daar wel raad mee. Binnenkort komt de eerste vliegende auto op de weg, de Pal-v. Op dit moment zijn er al 25 stuks in Nederland verkocht.
Lees: https://auto-wijzer.nl/2020/05/11/sherp-atv/

De vliegende auto

Elk jaar stijgt het aantal voertuigen op de weg. Door deze jaarlijkse stijging komen er elk jaar meer files op de weg. Hoe kun je dit probleem het beste oplossen? De oplossing is de vliegende auto. Voor de auto’s moet de overheid elk jaar nieuwe wegen aanleggen en verbreden. Voor de vliegende auto is dit niet nodig. Zal iedereen binnenkort een vliegende auto op de hof hebben staan? Zijn er in de toekomst geen normale auto’s meer nodig? Hoe dit zich verder gaat ontwikkelen in Nederland is de vraag maar hier meer over de Flying Dutch Car.

Pal-V

Dit Nederlands bedrijf is opgericht in 2008 en gevestigd in Raamsdonksveer. Pal-V staat voor Personal Air and Land Vehicle. Dit bedrijf is afgelopen jaren bezig geweest met het ontwikkelen van de eerste vliegende auto. In 2017 werden de eerste modellen uitgebracht. Dit waren de Pal-V Liberte Pioneer en de Pal-V Liberte Sport. Hier is de Pioneer de volledig geüpgradede versie van de Sport. Dit voertuig is beschikbaar vanaf €299.000,- en in 2021 zal de eerste eigenaar de sleutel ontvangen. De Pal-V is op dit moment alleen te bestellen voor 2021.

De eerste modellen van de Pal-V zijn gebaseerd op de Carver One. Dit is een bedrijf dat driewielige voertuigen maakt. Deze modellen zijn uitgerust met een grote propeller(bovenop), een kleine propeller(achter) en een soort spoiler. Je hebt 2 verschillende mogelijkheden. Bij de automodus worden de propellers en de spoiler ingeklapt. Op het moment dat je wilt gaan vliegen worden deze uitgeklapt. Het nadeel is dat op het moment dat je van modus wilt switchen je dit handmatig moet uitvoeren. Pal-V beweert dat dit binnen 10 minuten gebeurd is. Het vliegen is dan ook voornamelijk bedoelt voor mooi weer zoals op de website wordt weergeven.

De Pal-V is uitgerust met twee benzinemotoren, voor het geval dat er eentje uitvalt. Zelfs als allebei de benzinemotoren uitvallen is het niet mogelijk om met de Pal-V neer te storten. Het vermogen over de weg is 100 pk (1 motor) en door de lucht 200 pk (2 motoren). De maximumsnelheid over de grond bedraagt 160 km/h en door de lucht 180 km/h. De kruissnelheid bedraagt 140 km/h. Dit is de snelheid waarmee een voertuig zich zo efficiënt mogelijk kan voortbewegen. Dit is dus een afweging tussen de snelheid en het brandstofgebruik. De acceleratie van 0-100 km/h bedraagt een kleine 9 seconden en bij 50 km/h kan dit voertuig de grond verlaten.

In deze vliegende auto is plek voor 2 personen en heeft een leeggewicht van 664 kg. De Pal-v kan maximaal 910 kg dragen inclusief eigen gewicht. De maximale vlieghoogte van dit voertuig is 3500 meter. De actieradius over de grond en door de lucht verschilt. Over de grond zo’n 1.315 kilometer en door de lucht 400 tot 500 kilometer.

Licentie

Deze vliegende auto kun je niet zomaar met je autorijbewijs besturen. Voor dit voertuig heb je een speciaal vliegbrevet nodig. Deze licentie kost al gouw €20.000,-. Pal-V maakte samen met het autorijbewijs een eigen opleiding. Dit vliegbrevet wordt het Private Pilote Licence (P.P.T.) genoemd en kun je halen op de Pal-V Flight Academy. Deze opleiding bestaat uit 35 vlieguren en 10 uur theorie over de Pal-V. Het examen zou je dan net zoals het autorijbewijs examen gewoon bij het CBR afleggen. Het grote verschil is dat je in de lucht 3D moet denken. Waar je met de auto alleen lengte en breedte hebt (2D) komt hier bij het vliegen ook nog eens hoogte bij (3D).

Nu je het bericht over de vliegende auto hebt gelezen ben je misschien ook wel benieuwd naar de varende auto. Lees dan het volgende artikel.
Lees: https://auto-wijzer.nl/2020/05/13/amphicar/?preview=true&_thumbnail_id=155

Ben je benieuwd wat de snelste auto ter wereld is? Lees dan het volgende artikel.
Lees: https://auto-wijzer.nl/2020/05/10/koenigsegg-jesko/

Één reactie op “Pal-V

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *