Top Fuel Dragster

De snelste acceleratie ter wereld?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Zoals jullie hebben gezien is de Koeningsegg Jesko de snelste productie auto ter wereld. Dit wil niet zeggen dat er geen voertuigen zijn die deze snelheid overschrijden. Er zijn verschillende voertuigen die dit makkelijk halen en in een veel kortere tijd/afstand. Deze voertuigen zijn dan niet op de markt verkrijgbaar. Deze voertuigen worden vaak deels zelf ontwikkeld. We hebben het hier over de auto die op het hoogste niveau dragrace deelneemt, namelijk de Top Fuel Dragster.
Lees: https://auto-wijzer.nl/2020/05/10/koenigsegg-jesko/

Dragracing

Bij dragracing is het een wedstrijd waarbij twee voertuigen zo snel mogelijk 400 meter afleggen, oftewel een kwart mijl. Dit doen de voertuigen uit stilstand en degene die het snelst is wint. De winnaar gaat door naar de volgende ronde tot de finale tussen de twee snelste voertuigen is geweest. Bij dragracing zijn er verschillende classes bij de auto’s en motoren. Hierbij is de Top Fuel Dragster het hoogste niveau van de auto’s.

Top Fuel Dragster

De Top Fuel Dragster klasse is ingekort. In 2008 was er een ernstig ongeluk gebeurd tijdens de kwalificatie van de lagere klasse genaamd de Top Methanol Funny Car. Hierbij overleed een van de bestuurders ter plekke. Het snelheidsrecord van de Top Fuel Dragsters is 543 km/h die nooit meer overtroffen gaat worden aangezien de baan door deze tragische gebeurtenis is ingekort van 400 naar 300 meter.

De wedstrijd gaat als volgt. Beide dragsters beginnen met een burn out over de baan. Dit doen ze om de banden te verwarmen en de bovenste rubberlaag van de banden te halen en dit over de weg te verspreiden. Dit doen ze allemaal om de grip te verbeteren. Vervolgens worden de twee voertuigen terug gereden en op de juiste plaats gezet. De Stripmaster is op dit moment de leider van de wedstrijd. Dit is de man die tussen de voertuigen instaat en de pre-stage, de stage en de start in gang zet.

De motor van deze dragsters is de befaamde Chrysler Hemi engine. Deze V8 heeft een supercharger en een brandstofpomp die tussen de 240 en 300 liter brandstof per minuut aanvoert. Het vermogen van dit spektakel ligt rond de 11.000 pk waarmee de Top Fuel Dragster een snelheid haalt van 160 km/h in 0,8 seconden. Vervolgens tikt hij de 450 km/h aan op het moment dat de dragster de 200 meter passeert. De gemiddelde acceleratie van deze monsters ligt op 4 keer de gravitatiekracht (4g) met een top van 5.6. Dit is te vergelijken met een lancering van de spaceshuttle. Ongetrainde mensen zijn niet instaat om deze versnellingen bij te staan.

Op het moment dat de twee Top Fuel Dragsters uit de startblokken vliegen komen de vlammen uit de pijpen. Hiernaast wordt er een oorverdovend geluid gemaakt van wel 150 decibel wat ver boven de pijngrens ligt van het menselijk gehoor. De trillingen dringen tot diep in je lijf door en schieten de tranen in je ogen. Waar de snelste Dragster de 300 meter in 3.62 seconde aflegde kwam een topsnelheid tevoorschijn van wel 531 km/h.

Op het moment dat de Top Fuel Dragster de helft van de baan heeft afgelegd zijn alle bougies versleten en gaat de motor verder met zelfontbranding. Hiernaast komt het heel regelmatig voor dat de motor het begeeft. De motor heeft zo’n groot vermogen dat deze maar 10 seconden op maximaal vermogen kan draaien. Zowel de banden als de motor worden vaak maar een keer gebruikt en zijn hierna niet meer instaat om deze indrukwekkende prestaties te leveren. Het totaalplaatje van aanschaf, onderhoud en manschappen kost dan ook enorm veel geld. De Top Fuel Dragster is daarnaast ook een professionele klasse.

Wil je meer weten over de meest indrukwekkende terreinwagen? Lees: https://auto-wijzer.nl/2020/05/18/ripsaw/

2 reacties op “Top Fuel Dragster

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *