De Iron Knight

Wat is de snelste vrachtwagen ter wereld?

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

In een van onze vorige artikelen heb je een stuk kunnen lezen over een van de snelste auto’s ter wereld, namelijk de Koeniggsegg Jesko. Deze keer gaan we het hebben over het allersnelste voertuig in zijn klasse. Dit bijzondere voertuig is gemaakt voor het transporteren van goederen maar is daarnaast een beest op de kwartmile. We hebben het hier over de snelste vrachtwagen ter wereld.
Lees: https://auto-wijzer.nl/2020/05/10/koenigsegg-jesko/

De vrachtwagen

De geschiedenis van de vrachtwagen loopt grotendeels gelijk met die van de auto. De vrachtwagen is auto die is ontworpen om goederen en personen te vervoeren. Dit waren dan vaak auto’s met een grote bak erachter. Tegenwoordig praten we vaak over de combinatie trekker opleggen. Hierbij zijn de trekkers tegenwoordig allemaal van het type frontstuur waarbij je een platte voorkant treft. Het type torpedoneus zie je bij niet meer terug in de hedendaagse transportwereld.

Volvo

Volvo is normaal gesproken een automerk en daarnaast een normaal vrachtwagenmerk. Toch heeft Volvo in de afgelopen decennia het idee ontwikkeld om de snelste vrachtwagen ter wereld te bouwen. Eind 2016 is het hen gelukt om het resultaat bekend te maken. Met deze vrachtwagen wilden ze een poging doen om het wereldrecord op de 500 en op de 1000 meter te verbreken. We hebben het hier over de Iron Knight.

Iron Knight

Dit monster is het resultaat van de samenwerking tussen verschillende ontwerpers en ingenieurs samen met het merk Volvo. Deze vrachtauto is helemaal speciaal gebouwd om het wereldrecord te verbreken en daarnaast een eerbetoon aan de Volvo FH. De Iron Knight heeft een aangepaste D13 motor met vier turbocompressors. Deze combinatie is goed voor een dikke 2400 pk. De serie D13 motoren blinken uit in de grote hoeveelheid koppel die zij kunnen produceren. De Iron Knight heeft een koppel van maar liefst 6000 Nm koppel. De I-Shift Dual Clutch versnellingsbak zorgt ervoor dat het koppel tijdens het schakelen behouden wordt.

De Iron Knight heeft eind 2016 het wereldrecord dan ook daadwerkelijk verpulvert met 13.71 en 21.29 seconden op de 500 en 1000 meter sprint. De 0-100 van deze brute vrachtwagen is dan ook maar 4.6 seconden waar deze daarna een topsnelheid van 276 kilometer per uur haalt. De Volvo heeft een totaalgewicht van 4500 kg en samen met het enorme vermogen krijg je een verhouding van meer dan 0,5 pk/kg. Verder is de elektronica zoveel mogelijk beperkt om het gewicht van deze vrachtwagen zo laag mogelijk te houden.

Wil je meer weten over de snelste dragster ter wereld?
Lees: https://auto-wijzer.nl/2020/05/25/top-fuel-dragster/

Één reactie op “De Iron Knight

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *