Snelst accelererende productieauto ter wereld!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Voorheen hebben we een artikel geschreven over de snelste productieauto op het moment. Dit wil zeggen de auto met de hoogste topsnelheid, namelijk de Koeniggsegg Jesko. Wil dit ook meteen zeggen dat deze auto de snelste 0-100 tijd neerzet? Hij doet het zeker niet slecht maar komt nog niet misschien in de buurt van de snelst accelererende auto ter wereld. Het zal je misschien niet verbazen maar helaas ligt er in deze auto geen verbrandingsmotor. Hoe je het wendt of keert deze elektrische auto is gewoon de snelste op het moment. In dit artikel ga je erachter komen welke auto dit is.

Wil je meer weten over de auto met de hoogste topsnelheid, lees: https://auto-wijzer.nl/2020/05/10/koenigsegg-jesko/

Of ben je benieuwd of elektrisch rijden de toekomst is, lees dan: https://auto-wijzer.nl/2020/08/31/is-elektrisch-rijden-de-toekomst/

Aspark

Het ingenieursbureau Aspark is opgericht in het jaar 2005 in Osaka, Japan. Dit bedrijf staat bekend om zijn motto om spannende en bijzondere projecten aan te gaan. Het bedrijf zorgt voor de levering van technische diensten in de auto-industrie maar ook voor elektronische en industriële sectoren. Na de lancering van haar eigen supercar, de Aspark owl, is het ook een autofabrikant geworden waar het ontwikkelingscentrum in Japan plaatsvindt en het productiecentrum in Turijn. Aspark is sinds 2018 bezig met een project met als doel de snelst accelererende auto ter wereld te produceren. De productieversie werd in november 2019 onthuld op de Dubai International Motor Show.

Aspark Owl

In November 2019 werd het prototype van de Aspark Owl onthuld. Op dit moment werd de Snelst accelererende productieauto aangekondigd. We zitten nu in September 2020 en het automerk maakt bekend dat de eerste levering dit jaar nog gaat plaatsvinden. De Aspark Owl neemt geweldige prestaties met zich mee. 0-100 km/h wordt in een kleine 1,9 seconden afgelegd en is hiermee de snelste ooit tevoren. De gemiddelde acceleratie van deze supercar van 0 tot 100 km/h staat gelijk aan 1,5 keer de valversnelling. De 0-300 wordt afgelegd in 10,6 seconden wat ook een geweldige prestatie is. De acceleratie van deze auto stopt bij de 400 km/h wat de topsnelheid bedraagt.

Om deze prestaties te genereren heeft de Owl de krachtigste elektromotoren die er op het moment bestaan. De voorste twee elektromotoren produceren samen met de achterste twee een totaal vermogen van 1480 Kilowatt wat omgerekend 2016 pk inhoudt. Dit is 3 keer zoveel als de Formule-E wagens hebben en 2 keer zoveel als de formule-1. De vierwiel aangedreven Aspark zorgt daarnaast ook voor een koppel van maar liefst 2000 Newtonmeter. Het toerental van deze auto ligt rond de 15.000 toeren per minuut en zorgt voor de hoogste versnelling.

De prestaties komen ook tot stond door het extreem lage gewicht wat de Owl heeft. Het gewicht bedraagt zo’n 1900 kilogram wat verschrikkelijk weinig is voor een elektrische auto. Dit komt doordat zowel de carrosserie als het chassis compleet van koolstofvezelmateriaal is gemaakt. Naast het lage gewicht is de hoogte van de auto nog geen meter, namelijk 99 cm. Dit zorgt er dan ook voor een laag zwaartepunt en een lagere luchtweerstand.

We zijn nog niet klaar want de wegligging is ook heel sterk door de dubbele wishbone-ophanging met hydraulische dempers en koppelvectoren. Het koolstof keramisch remsysteem met remklauwen met in totaal 14 zuigers zorgt ervoor dat deze snelheidsduivel ook een geweldige vertraging heeft, oftewel hij remt fantastisch.

Maar helaas blijft het een elektrische auto. De accu bevat 64KWh met een actieradius van 451 Km. Je zou denken dat dit nog best veel is maar op het moment dat je het maximale vermogen van deze auto vanaf het starten gebruikt zou je in theorie maar 2,5 minuut met deze auto kunnen rijden voordat je weer aan de stekker staat. Deze 451 km is berekend met efficiënt rijden, je kent het wel! Voor degene die de Snelst accelererende productieauto ter wereld graag in zijn bezit wil hebben moet er wel zo’n 2,9 miljoen euro voor over hebben. Er worden er in totaal 50 van gemaakt waar er al meer dan 15 van zijn gereserveerd. Als je een van de overige bemachtigd hebt is er niemand die jou bij een stoplicht eruit trekt!

Één reactie op “Snelst accelererende productieauto ter wereld!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *