De Nissan Z proto!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Het heeft een tijdje geduurd. De Nissan 370z was al niet zo’n tijdloos model maar naar 10 jaar werd het toch tijd voor een nieuw model. Hier is dan de nieuwste versie van de Nissan Z generatie. In dit artikel ga je meer lezen over Datsun, de Nissan Z-generatie en de nieuwe Z proto.

Datsun

In 1931 ging het merk DAT nieuwe modellen produceren die een stukje kleiner waren dan de oorspronkelijke auto’s. Hier kwam de naam Datson vandaan waar son voor zoon staat. In 1934 nam Nissan het merk DAT over en veranderde zij de naam Datson in Datsun omdat son in het Japans ook voor verlies betekend. Datsun werd bekend door de compacte Cherry en de Z-serie. In 1986 zorgde Nissan ervoor dat de naam Datson verdween. Nog niet zo lang geleden in 2013 introduceerde Nissan het merk Datsun weer als merk voor goedkope auto’s.

Datsun 240z

De nieuwe Nissan Z proto doet je veel denken aan de Datsun 240z die werd geproduceerd van 1969 tot 1978. De Datsun 240z, ook wel de Nissan S30 genoemd, is de eerste Z-generatie 3 deurs coupΓ© met twee zitplaatsen. Datsun wilde de strijd aangaan met Europese sportwagens en creΓ«erde hiermee een van de meest succesvolle sportwagenlijnen ooit gemaakt. Er ontstonden lange rijen wachtlijsten voor de Z door de vormgeving, moderne techniek, lage prijs en natuurlijk de geweldige prestaties van de 240z toen de tijd. Later werden de 260 en de 280z de opvolgers van deze 240z.

Nissan Z proto

Vorige maand heeft Nissan haar prototype bekend gemaakt. De Nissan 400z moet de opvolger worden van de 370z en dit prototype zit daar heel erg dicht bij. Het interieur ziet er niet uit als een prototype. Zo is het gehele interieur aangepakt met een mooi resultaat. De drie meters in het midden doen ons nog denken aan die van de 240z. Als je vanaf dat punt omlaag kijkt dan zou je opvallen dat daar een hele mooie versnellingspook aanwezig is.

Interieur 400Z

Z-motor

In deze nieuwe Z ligt een handgeschakelde zesbak die gekoppeld is aan een V6, de VR30DDTT. Deze 3-liter V6 samen met de twee turbo zorgen voor zo’n 406 pk en 474 nm koppel. Dit vermogen en koppel wordt overigens alleen maar overgedragen op de achterwielen net zoals bij zijn voorgangers. Voorheen stond het getal voor de Z voor de cilinderinhoud. Zo had de 240z een 2400cc motor erin liggen enz. Bij dit model staat het getal niet voor de cilinderinhoud maar voor het vermogen. Is deze 400 pk niet genoeg voor jou dan is het goed om te weten dat er ook nog een 480z aan gaat komen.

Een eigen 400Z

Voor degene die deze nieuw Z in zijn collectie wilt moet er veel voor doen aangezien dat dit model niet in Europa verkocht gaat worden. In Europa wordt er veel aandacht besteed aan vergroening en het uitscheiden van de fossiele brandstof. Hier past het Nissanlogo op deze Z met een ouderwetse V6 niet in het plaatje van Europa. Dit is dan ook de reden dat Nissan Europa overslaat en zich in 2022 met deze Z vooral gaat focussen op China en Amerika.

2 reacties op “De Nissan Z proto!

  1. Does your site have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it develop over time.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *