Nieuw wereldrecord productieauto!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Nog niet zo lang geleden werd er bekend dat de eerste leveringen van de snelste productieauto eind dit jaar zouden plaats vinden. Deze auto moest het wereldrecord gaan verbreken. Vandaag is er bevestigd dat er een andere auto dit wereldrecord op 10 oktober heeft verbroken. In dit artikel kom je meer te weten over deze auto, het wereld record en nog veel meer.

Of ben je benieuwd naar de Koenigsegg Jesko. Lees dan: https://auto-wijzer.nl/2020/05/10/koenigsegg-jesko/

Het wereldrecord

Vandaag is bekend gemaakt dat er een nieuw wereldrecord is gezet op de snelste productieauto. Waar voorheen de Koenigsegg Agera RS het wereldrecord in handen had met een topsnelheid van 446,97 km/h zou het merk een nieuwe auto uitbrengen om dit te verbreken. De Koenigsegg Jesko moest aan het einde van dit jaar een poging gaan doen om haar eigen record te verbreken. In de tussentijd beweerde Bugatti dat haar Chiron Super Sport 300+ een topsnelheid van 490 km/h (300+ mph) maar dit is nooit bevestigd in een officieel record. Om een officieel record vast te stellen moet de auto in twee richtingen de topsnelheid vastleggen en vervolgens wordt het gemiddeld hiervan genomen als topsnelheid.

Dit bericht bekijken op Instagram

There’s a new top dog in the speed wars. 😲 Becoming the second production car to join the 300mph club, the SSC Tuatara topped out at 331.15mph (532.9kmh) on a seven-mile stretch of closed road in Pahrump, Nevada, near Las Vegas. To make the record official, the car completed a pair of runs in opposite directions. The first yielded 301.07mph, giving an average of 316.11mph (503.73kmh) when combined with the 331mph return leg. For comparison, the Chiron managed a top speed 304.77mph, but that was just in one direction. What’s more is that the driver – Oliver Webb – thinks the car can go faster: “With better conditions, I know we could have gone faster. As I approached 331 mph, the Tuatara climbed almost 20 mph within the last five seconds. It was still pulling well. As I told Jerod, the car wasn’t running out of steam yet. The crosswinds are all that prevented us from realizing the car’s limit.” #carthrottle #ssc #tuatara #topspeed #worldrecord #bugatti #koenigsegg #hypercar #supercar #carguy #petrolhead

Een bericht gedeeld door Car Throttle (@carthrottle) op

SSC Tuatara

De Tuatara van het merk SSC heeft haar titel van snelste productieauto ter wereld weer terug nadat zij deze titel verloor in 2010 aan de Bugatti Veyron Super Sport en later aan de Koenigsegg Agera RS. Op 10 Oktober 2020 haalde de Tuatara bij de eerste poging een snelheid van 484,53 km/h en hiermee waren de Agera en de Jesko al verslagen. Op de heenweg voelde de Britse coureur, Olivier Webb, al dat er veel meer in zat en behaalde op de terugweg een waanzinnige topsnelheid van 532,93  km/h. Het gemiddelde hiervan en daarmee ook het wereldrecord bedraagt 508,73 km/h.

Het bijzondere van de poging was dat na afloop Olivier Webb naar zijn zeggen niet het uiterste uit de auto heeft gehaald. De auto trok in de laatste 5 seconden nog goed door maar door de omstandigheden lukte het niet om het uiterste uit de SSC te halen.

Na vele speculaties over dit wereldrecord hebben verschillende mensen het record onderzocht en kwamen erachter dat de Tuatara bij lange na de 500 km/h niet haalde. Afgelopen week is er bevestigd dat de SSC Tuatara een nieuwe poging heeft gezet en op de heenweg een top van 450,1 km/h neerzette. De terugweg kwam er een topsnelheid van 460,4 km/h uit. Het gemiddelde hiervan is 455,3 km/h en hiermee is het oude wereldrecord verslagen. Desondanks valt het heel erg tegen aangezien er werd beweerd dat deze auto de 500 makkelijk zou halen.

Specificaties

De nieuwe recordhouder maakt gebruikt van een 5.9 liter twin-turbo V8 van het merk Nelson Racing. Deze krachtpatser perst er op zijn minst 1350 pk uit en bij het gebruik van E85 maar liefst 1774 pk. De maximale koppel bedraagt 1735 Nm bij 6800 tpm en gaat door tot uiteindelijk 8800 tpm. Dit samen met de uiterst lage luchtweerstand zorgt ervoor dat de Tuatara de snelste ter wereld is. De auto heeft een totaalgewicht van zo’n 1247 kg. Dit zorgt er ook nadrukkelijk voor dat zij de snelste ter wereld zijn. Aangezien dat de snelste Bugatti een droog gewicht heeft van meer dan 2000 kg.

Voor degene die ook wel eens de 500 km/h willen ervaren moeten wel een klein zakcentje opzijleggen voor deze beauty. De SSC Tuatara kost zo’n 1,36 miljoen euro en er worden er slechts 100 van gemaakt. Dan heb je wel een wereldrecord productieauto in je garage staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *