Auto op waterstof

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Voorheen was het gebruikelijk om een auto te hebben die reed op benzine, diesel en soms op gas. We leven tegenwoordig in een tijd waarin we van de fossiele brandstoffen af willen. Dit draait erop uit dat er steeds meer mensen overstappen op een elektrische auto. Er is nog een andere optie om dit probleem tegen te gaan. We hebben het hier over een auto op waterstof waar we jullie meer over gaan vertellen in dit artikel.

Wil je meer weten over elektrische auto’s? Lees dan: https://auto-wijzer.nl/2020/08/31/is-elektrisch-rijden-de-toekomst/

Wil je meer weten over de fossiele brandstoffen en de voors en tegens? Lees dan: https://auto-wijzer.nl/2020/05/08/op-welke-energievoorziening-gaat-mijn-auto-rijden/

Rijden op waterstof

Een elektrische auto wordt voort gedreven door elektromotoren die stroom krijgen van een batterij of accu. Een auto die op waterstof rijdt heeft een of twee waterstoftanks en een brandstofcel. De waterstof loopt door een fuelcell en wordt omgezet in elektriciteit via een elektrochemisch proces waarbij zuurstof uit de buitenlucht bij komt kijken. Het restproduct is water en dat zorgt ervoor dat er net zoals bij elektrische auto’s geen schadelijke emissie is. Dit is op zijn beurt weer goed voor het milieu.

Voordelen van rijden op waterstof

Het grootste en voornaamste voordeel van rijden op waterstof is dat de schadelijke uitlaatgassen vervangen worden door water. Dit is op dit moment wat iedereen wil, auto’s die het broeikaseffect niet versterken. Het hiervoor genoemde voordeel heeft nog een ander voordeel aangezien je geen motorrijtuigenbelasting betaald wat overigens bij elektrische auto’s ook het geval is.

Een ander groot voordeel is dat het tanken van waterstof binnen een paar minuten is gebeurd. In tegenstelling tot elektrische auto’s waar je soms uren moet wachten voor dat je auto is opgeladen. Ook de actieradius van een waterstofauto ligt even hoog als een fossiele brandstof auto. Dit is vaak veel hoger dan de op dit moment rijdende elektrische auto’s. Het laatste voordeel van waterstof is dat het ten alle tijden kan worden geproduceerd en dit maakt het een onuitputtelijke energiebron.

Nadelen van rijden op waterstof

Helaas is het ook niet overal mooi weer wanneer je een auto op waterstof koopt. Op dit moment zijn de beschikbare auto’s heel erg duur en je hebt maar weinig opties. Momenteel worden in Nederland maar twee waterstofmodellen geleverd. In 2015 kwam Toyota met de Mirai. Hyundai had toen al de ix35 FCEV op de markt, maar die heeft in 2018 een opvolger gekregen en dat is de Nexo: een SUV aan de bovenkant van de middenklasse.

Wanneer je wilt tanken kan dit maar op vier plekken namelijk, Rhoon, Arnhem, Delfzijl en Helmond. Je zou denken, waarom worden er niet meer tankstations gebouwd waar we dan waterstof kunnen tanken? De reden hierachter is dat er op dit moment nog niet zoveel waterstofauto’s rondrijden. Er zijn dus nog niet zoveel tankstations omdat er nog niet zoveel waterstofauto’s rijden. Maar ook niemand gaat een waterstofauto kopen als zij niet in de buurt wonen waar je dan waterstof zou kunnen tanken. De prijs van waterstof is overigens €10,- per kilogram. Wanneer je dit omrekent naar euro per kilometer komt dit tussen de prijs van Benzine en Diesel in te zitten. Hierin is elektrisch rijden voordeliger aangezien de prijs per kilometer lager is bij elektrische auto’s.

De tank van een waterstofauto moet ook enorm groot zijn vergeleken een normale tank aangezien de energiedichtheid van waterstof heel laag is. Het mengsel waterstof-zuurstof is overigens een explosief mengsel wat bij eventuele ongelukken grote gevolgen zou kunnen hebben. Om dit te ontkrachten is waterstof minder brandbaar dan benzine of LPG wat ook een brand in je auto kan veroorzaken in je auto tijden een ongeluk.

De toekomst

Het rijden op waterstof heeft zeker een toekomst. Maar op dit moment zijn er nog te veel nadelen aan om het op korte termijn een betrouwbare optie te noemen. Wanneer je op dit moment een auto zonder emissie wilt hebben wordt dit hoogstwaarschijnlijk toch een elektrische auto. Wil je toch een waterstofauto hebben? Dan is het wel handig als je dichtbij een tankstation woont waar je dit ook kunt tanken. Hiernaast moet je ook nog minstens €75.000,- euro neerleggen voor de aanschaf hiervan.

Wil je meer weten over de toekomst van de auto op korte termijn? Lees dan: https://auto-wijzer.nl/2020/08/31/is-elektrisch-rijden-de-toekomst/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *